Førjulsstemning og Julegavetips

Foto: Mats Kneppen
Foto: Mats Kneppen

Nå har høsten kommet, myggen og hjortelusflua har gått i hi, og vi har en fin tid framfor oss.  Nå er det perfekte forhold for overnatting og turer ute i nærmiljøet, med bålkos og spennende bålmat.  Hva med å bygge en  steinovn ute, og langtidssteke spennende rotgrønnsaker, med eller uten kjøtt/fisk.  

Skogen og fjellet er vått, dvs. at vi greit kan lage bål ute på tur.  Bruk etablerte bålplasser, og ikke lag bål på glatte svaberg/fjell.  Ved riktig bekledning og godt fottøy, kan man ha det tørt og varmt selv på høsten.  Masse fine potensielle plasser å sette opp telt eller hengekøye.  Telt er varmt og godt, man trenger bare et godt liggeunderlag og en grei sovepose.  Friluftsloven sier minimum 150m fra nærmeste bebodde hus.  Hengekøye krever at man har et godt liggeunderlag, og gjerne en ekstra underQuilt "sovepose", som henger under hengekøyen, for å isolere mot kald luft.  

Hvis førjulstemningen begynner å komme, så anbefaler vi i bærekraftig ånd, at man begynner å tenke annerledes og alternativt på julegavene i år.  Hva med å gi bort opplevelser og da gjerne turopplevelser.  Lag et koselig kort og gi bort en godt planlagt tur, hvor du jukser litt og prepper litt god mat på forhånd.   Er det med overnatting, så har du kanskje delvis rigget leiren på forhånd osv.  Masse muligheter og veldig hyggelig gave å få. 

Har man vokst fra overnatting i telt og hengekøye, så har vi to nydelige DNT hytter til utleie i nærområdet.  

Presteseter, ligger nord på Vindfjell, rett syd for Skrim, noen mil opp på R40 og så avkjøring rett vestover ved Svarstad sentrum.  Dette er et hyggelig lite hyttetun med 2 boenheter.  En foreningshytte som låst med spesialnøkkel og hvor man leier hele hytta, og en ubetjent del, hvor man etter nyttår, booker seng og låser seg inn med DNT standardnøkkel.   

Ivarsbu, ligger ved Stølsvann syd/øst på Skrim, hvor man tilsvarende kjører opp fra Svarstad sentrum.  Ivarsbu er et litt større hyttetun, med litt 4 boenheter.  En stor foreningshytte låst med spesialnøkkel og tilsvarende 3 ubetjente deler, hvor man fra nyttår booker seng og låser seg inn med DNT standardnøkkel.

Hvis dere vil booke hele foreningshytta eller leie senger på en av disse 2 ovennevnte hyttene, kan dere gjøre dette via https://www.ut.no

Stort sett alle DNT sine hytter ligger nå ute på ut.no, hvor man kan klikke seg inn på kartet, eller søke opp hytta via et søkefelt.  Når man så går inn på aktuelle hytter får man en veldig god og oppdatert beskrivelse av hytta med tekst og bilder, i tillegg til at det bestandig står hvilken DNT forening som eier hytta, og tilsvarende en link til web basert booking, eller informasjon om hvordan hytta bookes.

Den web baserte muligheten til å booke enkeltsenger på ubetjente hytter hos DNT for 2022,  håper vi blir gjort tilgjengelig for dere i løpet av desember.


Ivarsbu på Skrim
Ivarsbu på Skrim Foto: Lars Aasheim
Presteseter ved Kopavann i Lardal.
Presteseter ved Kopavann i Lardal. Foto: Lars Aasheim

Skrevet av Tore Blaschek 10. november 2021